Tips & tricks voor een collectieve tuin

14 juli '21

De gemeenschappelijke (binnen)tuin is in opmars. Vooral bij nieuwbouwprojecten hebben bewoners steeds vaker samen zeggenschap over een ‘mandelig’ terrein, zoals een tuin. Zo’n gedeelde tuin is fijn voor de sociale betrokkenheid en leidt bovendien vaak tot een hogere natuurwaarde. Hoe wat doe je met zo’n gedeeld stukje groen en waarmee moet je rekening houden? We verzamelden leuke tips & tricks voor de collectieve tuin.

Houd rekening met elkaar

Samen een tuin aanleggen en/of onderhouden, is goed voor de sociale cohesie. Bewoners leren elkaar al snel beter kennen. Maar, ‘cogardening’ vraagt wel om goede afspraken en open communicatie. Soms zijn de regels en verplichtingen voor alle mede-eigenaren vastgelegd in een Akte van Mandeligheid. Voor het beheer moet dan vaak een vereniging van bewoners (vergelijkbaar met een VvE) of bestuur worden opgericht.

image alt

Maar ook als je op eigen initiatief samen een stukje groen adopteert, is het belangrijk om goede afspraken te maken en met elkaar in gesprek te blijven over wensen en eventuele taakverdeling. Want in een gezamenlijke tuin moet je rekening houden met elkaar. Dus richt een tuincommissie op, geef ieder een eigen verantwoordelijkheid of taak, leg afspraken vast in een huishoudelijk reglement. Er zijn vele opties om de samenwerking vorm te geven. Maar onthoud: tuinieren is ontspanning. Houd het dus vooral leuk!

  • Organiseer regelmatig tuinvergaderingen om ideeën te bespreken en zorg daarbij voor een hapje en een drankje.
  • Gezamenlijke ‘tuinwerkdagen’ met als afsluiting een gezamenlijke barbecue voor alle bewoners, vallen ook altijd in de smaak.
  • Volg samen leuke workshops voor tuininspiratie, bijvoorbeeld via IVN, Steenbreek en KNNV

Duurzaamheid

De tuin van de toekomst is een groene, klimaatadaptieve tuin. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor biodiversiteit én bovendien voorbereid op het veranderende klimaat. Met een collectieve tuin kunnen jullie als bewoners samen een steentje bijdragen aan een groene en leefbare stad, waar bewoners minder last ondervinden van bijvoorbeeld wateroverlast of hittestress. Hoe?

image alt

  • Kies bijvoorbeeld voor halfbestrating of vlonders in plaats van tegels in de tuin. Want een groene, zachte bodem neemt regenwater op. Dat ontlast het riool en voorkomt wateroverlast bij extreme regenval.
  • Verzamel jullie plantaardig afval en maak er compost van, ter vervanging van kunstmest.
  • Plaats een of meer regentonnen in de tuin om regenwater op te vangen, waarmee jullie op droge dagen de tuin kunnen besproeien.
  • Zorg voor lekker veel diversiteit in je tuin, bijvoorbeeld met inheemse bloemenmixen, insectenhotels of vogelhuisjes. Ook bomen dragen bij aan de biodiversiteit; ze geven structuur, kleur, verkoeling en trekken vogels en andere dieren aan.
  • Tips om de tuin te vergroenen en klimaatbestendig te maken, vind je op www.huisjeboompjebeter.nl

Inspiratie voor de collectieve tuin

Ga jij met de buren aan de slag met een collectieve binnentuin? Kijk dan eens op de website van Platform Binnentuinen, een online kennisbank voor iedereen die betrokken is bij een collectieve tuin. Je vindt hier inspiratie, praktische informatie, stappenplannen, tips & tricks en ondersteuning bij het ontwikkelen van een collectieve (binnen)tuin.

  Link instellen
  Open het bericht in Umbraco