Duurzaam wonen

We stappen in Nederland over van energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken - steenkool, aardgas - naar energie die nooit opraakt, zoals zon, wind of aardwarmte. Met andere woorden; we gaan van fossiel en vervuilend naar duurzaam en schoon. Wist je dat je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning een grote stap neemt in deze energietransitie. Nieuwbouwwoningen en -wijken zijn namelijk dé manier om bij te dragen aan bewust en toekomstgericht leven. In jouw woning kiezen we voor duurzame energie. Ook richten we jouw woonomgeving groen en daardoor klimaatbestendig in.

image alt

Jouw duurzame woning

We vinden het belangrijk dat het energieverbruik in jouw woning zo laag mogelijk is. We zorgen daarom onder meer voor:

  • een gasloze manier van verwarmen,
  • vloerverwarming,
  • uitstekende isolatie,
  • ventilatie voor een gezond binnenklimaat,
  • en we plaatsen zoveel mogelijk zonnepanelen of sluiten aan op duurzame energie uit de wijk.

Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor een gezondere leefomgeving én – bij normaal gebruik en energiezuinige apparaten - een lagere energierekening dan in een bestaande woning van dezelfde grootte.

Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen of in lease-vorm aanwezig. Alles is vakkundig geïnstalleerd en helemaal compleet. Een nieuwbouwwoning kan daarom hoger geprijsd zijn dan een bestaande woning. Maar je hebt bij aankoop van een duurzame woning bij de meeste hypotheekverstrekkers wel extra leencapaciteit op de hypotheek en een rentekorting.

image alt

In jouw wijk

Natuurlijk juichen we individuele duurzame initiatieven toe, maar als het samen kan dan is dat nog beter! Duurzaam bouwen doen we dan ook voor de hele wijk. En dat doen we als ontwikkelaar niet alleen, we werken hier samen met de gemeente, aannemer en toekomstige bewoners aan. Denk aan autoluwe wijken, dichtbij (toekomstig) openbaar vervoer of bijvoorbeeld de openbare ruimte zo in te richten dat eenvoudig afval scheiden voor iedere bewoner een tweede natuur wordt.

Ook zorgen we ervoor dat er veel bomen, gras en struiken worden aangelegd. Niet alleen omdat het gezond wonen is in een groene omgeving. Want om de droogte en ook de natte periodes de baas te blijven, is een goede regenopvang heel belangrijk om het ecosysteem in stand te houden. En hoe meer groen, hoe meer regenwater opgevangen kan worden. Een win-win situatie dus! Met onze focus op vooruitgang komen we steeds dichter bij volledig duurzame wijken en woningen.

Jouw woning in dit project

BPD heeft de ambitie om de nieuwbouwwoningen zo duurzaam mogelijk te maken. In deze fase van het project kunnen we nog niet exact aangeven welke duurzame installaties en technieken er toegepast gaan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto's of autovrije zones etc. Zodra er meer bekend is, lees je op deze pagina alle informatie over het aspect duurzaamheid en op welke manier dat van toepassing is op jouw woning in dit project.

Jouw woning in dit project

De woningen in dit project zijn al helemaal voorbereid op een gasloze toekomst. De woningen beschikken over de volgende duurzame technieken en installaties:

Balansventilatie / WTW installatie

De woningen worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning, ook wel WTW of balansventilatie genoemd. In de wtw-unit zitten 2 ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht voor te verwarmen. Op deze wijze gaat er geen warmte verloren bij het ventileren van de woning en voelt de verse lucht in de winter veel minder koud aan.

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem en geeft deze af binnen in huis. In de zomer werkt dit principe precies andersom. Op die manier kun je met de meeste bodemwarmtepompen en vloerverwarming je woning ook koelen!

Wat betekent dit voor jouw nieuwbouwwoning?
Om te beginnen heb je in je woning een warmtepomp die de binnengekomen warmte of kou afgeeft aan het vloerverwarmingssysteem en het boilervat voor warm water. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties, maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.

Om uiteindelijk de verwarming en koeling te regelen, heb je in de meeste gevallen in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een bodemwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Voor een jaarlijkse check en service aan jouw bodemwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - gewoon een servicecontract afsluiten met specialisten.

CLT-woning

Alle woningen in dit project worden gebouwd in CLT hout (Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout). CLT is een volledige vervanging voor zandcementblokken of beton en is een duurzame manier van bouwen. Het zorgt er namelijk onder andere voor dat de CO2-uitstoot vermindert. Zodra een boom gekapt wordt, neemt deze geen CO2 meer op. Wanneer het hout vervolgens verwerkt wordt tot CLT vloeren of muren en wordt gebruikt voor de bouw van woningen, wordt de CO2 tijdens de levensduur van het huis opgeslagen. Daarmee wordt voorkomen dat de in het hout opgeslagen CO2 in de lucht vrijkomt. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het binnenklimaat van de woning (het is van nature vochtregulerend) en op het energieverbruik. De gekapte boom wordt uit duurzaam beheerde bossen gehaald en weer vervangen door nieuwe aanplant.

Energielabel

Voor iedere nieuwbouwwoning wordt een energielabel bepaald. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is, waarbij wordt gekeken naar isolatie en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie wordt gebruikt, hoe beter het energielabel. Voor nieuwbouw geldt over het algemeen een energielabel van A+ tot A++++. En dat heeft in veel gevallen ook nog een positieve invloed op jouw hypotheek. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger het bedrag dat je extra kan lenen bij een hypotheekverstrekker.

Energieneutrale woningen

In dit project zijn alle woningen energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor verwarming van je woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je bijvoorbeeld via zonnepanelen opwekt ongeveer gelijk zijn. Hierdoor heb je in jouw woning, anno 2024 bij gemiddeld gebruik, zeer lage energiekosten. Je hebt alleen nog te maken met de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie.

Groen dak (sedum)

Jouw woning heeft straks een groen dak! En dat doen we niet alleen omdat het zo gezellig staat in de wijk. Een groen dak zorgt ervoor dat de woning in de zomer minder snel opwarmt. Het werkt dus als een extra (geluids)isolatie. Door die extra laag is de dakbedekking ook beschermd tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Sedum kan ervoor zorgen dat je dakbedekking wel tot twee keer zo lang mee kan gaan. Dat is op de lange termijn wel zo voordelig.

Wat is sedum?
Sedum is een soort vetplantje dat goed regenwater op kan nemen maar ook ontzettend goed tegen de brandende zon kan. De plant heeft nauwelijks onderhoud nodig en is beresterk.

Groen dak (sedum) appartementencomplex

De appartementen in dit project hebben straks een groen dak! En dat doen we niet alleen omdat het zo gezellig staat in de wijk. Een groen dak zorgt ervoor dat de woning onder het dak in de zomer minder snel opwarmt. Het werkt dus als een extra (geluids)isolatie. Door die extra laag is de dakbedekking ook beschermd tegen allerlei verschillende weersomstandigheden. Sedum kan er voor zorgen dat je dakbedekking wel tot twee keer zo lang mee kan gaan. Dat is op de lange termijn wel zo voordelig.

Wat is sedum?
Sedum is een soort vetplantje dat goed regenwater op kan nemen maar ook ontzettend goed tegen de brandende zon kan. De plant heeft nauwelijks onderhoud nodig en is beresterk.

Wonen in een duurzame wijk

Straks is er groen in jouw nieuwe buurt aanwezig. We zorgen er namelijk voor dat er bomen, gras en struiken worden aangelegd. Dat doen we niet alleen omdat het zo fijn wonen is in een groene omgeving. Want om de droogte en ook de natte periodes de baas te blijven, is een goede regenopvang heel belangrijk om het ecosysteem in stand te houden. En hoe meer groen, hoe meer regenwater opgevangen kan worden. Win-win situatie dus!

Daarnaast houden we samen met de gemeente in de gaten hoe het afval geregeld gaat worden. Zo kan jij straks eenvoudig afval scheiden zonder dat het je veel moeite kost. Ook proberen we aan te sluiten en in de buurt te bouwen van OV óf er samen met de gemeente voor te zorgen dat er nieuwe OV punten in de wijk komen. Op die manier willen we het makkelijker voor je maken om een keer de auto te laten staan. Zo maken we samen een gezonde, duurzame woonwijk!

Laadpaal elektrische auto

In dit nieuwbouwproject is een laadpaal voor jouw elektrische auto inbegrepen óf het is mogelijk om dit bij de bouw als meerwerk uit te laten voeren op je eigen terrein. In je Mijn Eigen Huis account vind je hier bij start verkoop meer informatie over. Denk je eens in hoe luxe; thuiskomen en direct inpluggen. Vervolgens hoef je nergens meer aan te denken terwijl jouw auto oplaadt. De volgende ochtend stap je weer met een volle batterij en 100% actieradius in de auto. Fijn!

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Deze warmtepomp verzamelt warmte uit de lucht, dat wordt gebruikt voor warm water en vloerverwarming. In sommige gevallen kan een luchtwarmtepomp ook de woning koelen. 

Wat betekent dit voor jouw woning?
Voor jouw nieuwbouwwoning betekent dit dat je buiten een installatie hebt die bijvoorbeeld op het dak of aan de buitenmuur geplaatst wordt. De warmtepomp in je woning verhoogt de warmte en geeft het af aan de vloerverwarming en het boilervat. Het boilervat heb je in huis om warm water op te slaan. Het boilervat en de warmtepomp zijn twee aparte installaties maar kunnen bij sommige merken ook uit een all-in-one oplossing bestaan. Natuurlijk wordt dit netjes weggewerkt in de technische ruimte van jouw nieuwbouwhuis, of vrij op zolder.

Om de verwarming te regelen heb je in de meeste gevallen in iedere kamer een temperatuurregelaar aan de muur. Een luchtwarmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. De installatie die buiten staat moet onbelemmerd staan en schoon blijven. Voor een jaarlijkse check aan jouw luchtwarmtepomp kun je – net als vroeger bij een cv installatie - een servicecontract afsluiten met een specialist.

Materialenpaspoort

Jouw nieuwbouwwoning krijgt een materialenpaspoort. Dit is een handig document voor als je ooit wil verbouwen of je huis wilt verkopen. In dit paspoort staat namelijk welke materialen zijn gebruikt en wat de milieu-impact ervan is. Dat doen we voor het hergebruik in de toekomst. Het maakt inzichtelijk welke materialen in het gebouw zitten. De woningen worden zo gebouwd dat de materialen eenvoudig te herbestemmen zijn aan het einde van de levensduur. Ga je verbouwen, dan weet je hoe je overtollige materialen kunt hergebruiken of bijvoorbeeld verhandelen.

Nul-op-de-meter

Nul-op-de-meter betekent dat een woning energie opwekt en je niet of nauwelijks afhankelijk bent van fossiele brandstoffen, zoals gas. Een nul-op-de-meterwoning wekt op verschillende manieren zijn eigen energie op voor elektriciteit, warmte en huishoudelijke apparatuur, bijvoorbeeld met een warmtepomp en zonnepanelen. Met deze hypermoderne technieken heeft een gemiddeld gezin, bij bewust energieverbruik, anno 2023 geen energielasten! Dat is een nul-op-de-meterwoning in een notendop. Alle woningen in dit project worden als nul-op-de-meter aangeboden.

Slim huissysteem

De nieuwbouwwoningen in dit project komen met een slim huissysteem om je verwarming, ventilatie en verlichting te regelen. Allemaal vanaf een app op je telefoon of tablet of in sommige gevallen met een digitaal besturingssysteem aan de muur. De opties in dit slim huissysteem zijn eindeloos. Tegen betaling bij de aanbieder van het systeem, kun je de basis uitbreiden met bijvoorbeeld opties om je gordijnen via de app te openen, Google Home te installeren, camerabewaking toe te voegen, een alarminstallatie erop aan te sluiten, zonwering te bedienen, apparaten aan of uit te zetten, te kijken wie er voor je deur staat als de bel gaat en je niet thuis bent… en ga zo maar door!

Klinkt het als een huis van de toekomst?
Nee hoor, dit is al de realiteit. Stel je voor dat je ’s ochtends wakker wordt en er staat al een kop koffie voor je klaar. Je opent met één druk op de knop alle gordijnen in je woning om de zon binnen te laten. Eenmaal op je werk kom je erachter dat je de zonneschermen bent vergeten en het gaat zo regenen. Geen probleem, je kunt ze vanachter je bureau eenvoudig weer laten inklappen.

Hey, de deurbel gaat! Even kijken op je telefoon wie er voor de deur staat… Ah, de postbode met een pakketje. Via de intercom vertel je ‘m dat je niet thuis bent maar dat de buren je pakketje aan kunnen nemen. Als je later die dag thuiskomt –met je handen vol, maar dat geeft niet, de voordeur springt automatisch open - is de was net klaar, die hoef je alleen maar in de droger te stoppen. Zo, het zonnescherm kan weer uit. Je kunt nog even wat zon meepakken achter. Lekker!

Vloerverwarming

Jouw woning heeft straks bijna overal vloerverwarming in plaats van radiatoren. Dat is een luxe! Altijd warme voeten en overal in huis behaaglijk warm. Ook fijn is dat je in je kamers geen radiatoren hebt die stiekem een hoop ruimte innemen. Daarnaast word je altijd wakker in een lekker warm huis. In de badkamer wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van een elektrische radiator als hoofdverwarming.

Overal een prettige temperatuur
Vloerverwarming is een stelsel van kunststof buizen onder jouw vloer. Deze buizen vullen zich met water van maximaal 35-45 graden Celsius om het overal in huis lekker behaaglijk warm te krijgen. Een stuk zuiniger dan bij een oude cv-ketel waarbij het water tot een hogere temperatuur moet worden verwarmd. Het is raadzaam om de thermosstaat op één waarde te laten staan voor een snellere werking en beter rendement. 

WTW installatie douche

Een douchepijp-WTW (Warmte-Terug-Winning) haalt warmte uit het wegstromende douchewater en gebruikt dit om het koude leidingwater voor te verwarmen. Het warme en koude water stromen gescheiden langs elkaar heen in tegengestelde richting. Het koude water zal daardoor veel warmte opnemen. Hierdoor is er minder energie nodig om het douchewater op temperatuur te brengen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je woning van elektriciteit te voorzien. Het werkt als volgt: op het dak van je woning, schuur, garage of gebouw, liggen zonnepanelen. Het licht van de zon wordt in de panelen omgezet in energie; stroom dus! Die stroom kun je direct gebruiken in huis.

Voordelen zonnepanelen
Wist je dat zonnepanelen de CO2-uitstoot van je huishouden verlagen? Dat draagt positief bij aan het milieu. Alle opgewekte stroom die je niet gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend met je energierekening. In de toekomst is het ook mogelijk om de stroom op te slaan met een speciale thuisaccu. Via de slimme meter in huis heb je alles direct inzichtelijk. Daarnaast gaan zonnepanelen gemiddeld tot wel 25 jaar mee en hebben ze weinig onderhoud nodig. Jaarlijks controleren op vuil of beschadigingen is voldoende.

WKO-installatie van Eteck

De woningen in dit project zijn aangesloten op een lokaal warmtenet. Voor het verwarmen én verkoelen van de woningen, is er gekozen voor een collectieve WKO-installatie van warmteleverancier Eteck. Het ‘warmte-koudeopslagsysteem’ (WKO) slaat warmte en koude lokaal op in de bodem. In de winter wordt opgeslagen warmte van de zomer gebruikt om de woning te verwarmen en in de zomer gebeurt precies het tegenovergestelde. Een duurzame oplossing waarbij jij er straks comfortabel bij zit én er tonnen CO2 bespaard worden.

  Terug naar die kant!
  Of juist naar deze kant...?